Om Phuket

Thailand i allmänhet och kanske Phuket i synnerhet har under de senaste 10-15 åren blivit ett oerhört populärt resmål för oss svenskar. Varje år reser mellan 400 000 och 500 000 svenskar till Thailand och en hel del av dessa till just Phuket i södra Thailand.

PhuketPhuket är egentligen en ö, knappt hälften så stor som Öland, på den thailändska västkusten med drygt 320 000 invånare. Ön är till största delen bergig med en högsta punkt på 529 meter över havet och täcks till 70% av skog.

Det som i huvudsak gjort Phuket känt är så klart de många stränder med turkost kristallklart vatten som finns på framför allt västra delen av ön, som exempelvis Patong Beach, Karon Beach och Pata Beach. Den längsta sammanhängande strandremsan hittar man på nordvästra delen av ön i form av stränderna Mai Khao och Nai Yang som tillsammans är hela 16 km långa.

Turismen präglar i stort sett hela ön och här finns bland annat över tusen olika boendemöjligheter att välja mellan. Alltifrån budgethotell och bungalows till stora hyrvillor och lyxhotell.

Den största turistorten på Phuket är Patong Beach. För den som är ute efter uteliv och shopping är det hit man ska resa.

För den som undrar när det är bäst att resa till Phuket med tanke på väder och liknande kan man väl säga för perioden april-september är det östkusten som gäller medan oktober-mars passar bättre för västkusten. Dock är detta inget som är hugget i sten. Vad gäller temperaturen så ligger den året om på mellan 25 och 35 grader.

Att flyga till Phuket kostar från 4 000 kr och uppåt, men då ingår inte hotell eller annat boende. Att bo i Phuket är billigt. Det är inga problem att hitta hyfsat boende från hundra kronor per natt. Andra saker som mat, kläder med mera är också billigt i Thailand då prisnivåerna är ungefär hälften av vad mot de är i Sverige.