Välj rätt kamera till semester

Att fotografera sin semester är ett bra sätt att föreviga den. Att rama in en förstoring och hänga upp den på väggen är många gånger bättre än de flesta typiska turistsouvenirer som krängs på turiststråken. Men vad bör man tänka på för att de bilderna man tar skall bli så bra som möjligt?

Mobilen

Den bästa kameran är den man har med sig lyder ett gammalt talesätt och i det fallet vinner oftast mobilkameran. Om man endast tänker nöja sig med mobilkameran på sin semester så finns det några saker man bör tänka på. För det första så går utvecklingen av mobilkameror fort fram. Om du har möjlighet bör du därför välja en nyare mobiltelefon i de högre prisklasserna för att få så bra bilder som möjligt. Många nyare telefoner har dessutom flera kameror med olika brännvidder på objektiven. Detta betyder att man kan få bra zoom på även sin mobiltelefon. Oavsett vilken mobilkamera man har så är de oftast känsliga för mörker så fota helst på dagen eller med bra belysning.

Kompakt eller systemkamera?

Även om mobilkameror har blivit väldigt bra de senaste åren så är steget upp till system eller kompaktkameror tydligt. Dessa kamerorna tar tack vare deras större sensorer oftast bättre bilder i dåliga ljusförhållanden. Med rätt objektiv kan de dessutom skapa det korta skärpedjup proffskameror är kända för. Högre upplösning och bättre bildkvalitet gör även att bilden tål att förstoras än större än vad foton från en mobiltelefon klarar av.

Kompaktkameror är precis som det låter på namnet oftast mindre än systemkamerorna, men det finns undantag. Många nya systemkameror använder sig inte av en spegelsökare och kan med de bli mycket mer kompakta. Detta gör dem till ett ypperligt val om man fortfarande vill ha den konstnärliga friheten en systemkamera ger.

Gå en fotokurs

Oavsett vilken typ av kamera man väljer att fota med på sin semester så är det viktigaste att man vet hur man skall använda den. Grundläggande bildkomposition och exponering kan ta dina bilder från något du tittar på för att minnas tillbaka till något du med stolthet hänger på väggen.